Siirtolaisuus, kansainvälisyys ja pakolaisuus antropologien analyysissä (for English version, please see the event webpages)

Miten tilallisen ja sosiaalisen liikkuvuuden muodot liittyvät toisiinsa? Entä miten ne liittyvät sosiaalisiin, taloudellisiin ja poliittisiin prosesseihin ja muutosvoimiin? 22.–23.5. Jyväskylän yliopistossa järjestettävä Suomen Antropologisen Seuran konferenssi kokoaa kansainvälisen tutkijajoukon käsittelemään erilaisia liikkuvuuden muotoja.Konferenssin yli 90 esitelmää tarkastelevat, miten tilallisen ja sosiaalisen liikkuvuuden muodot liittyvät toisiinsa sekä sosiaalisiin, taloudellisiin ja poliittisiin prosesseihin ja muutosvoimiin. Työryhmissä pohditaan esimerkiksi ideoiden liikkuvuutta kuten vaikkapa yliopistoreformia Suomessa samoin kuin uusviestimiä ja liikkuvuuden moninaisia suhteita identiteetteihin.

Yhtenä konferenssin keskeisenä teemana on pakolaiskriisi. Konferenssin pääpuhuja, vanhempi tutkija Hans Lucht, tarkastelee Länsi-Afrikasta Eurooppaan suuntautuvaa riskialtista muuttoliikettä. Esityksessään Lucht keskittyy suuren riskin muuttoliikkeeseen ghanalaisesta kalastajakylästä Libyan kautta Eurooppaan. Hän tuo esiin siirtolaisten kuolemat Saharassa ja Välimerellä sekä näiden vaarallisten matkojen vähemmän ymmärretyt paikalliset seuraamukset. On esitetty, että siirtolaisten kuolemat ovat merkki muodostuvasta todellisuudesta, jossa elämät ovat yhä lyhyempiä ja merkityksettömiä, ja niitä luonnehtii vangitseminen ja uskonnonvastaisuus.

Konferenssin toinen pääpuhuja, professori Purnima Mankekar, käsittelee Intiassa sijaitsevien puhelinpalvelukeskusten työntekijöiden ylirajaista vuorovaikutusta. Esitelmässään Mankekar tarkastelee, kuinka nämä liiketoimintaprosessien ulkoistamiseen liittyvän liiketoiminnan alimmalla portaalla työskentelevät henkilöt selviytyvät kohtaamissaan erilaisissa maailmoissa.

Mankekarin mukaan ratkaisevassa asemassa on ennen muuta heidän kykynsä olla empaattisessa vuorovaikutuksessa sellaisten asiakkaiden kanssa, jotka ovat puhelinkeskustyöntekijöistä hyvin etäällä niin maantieteellisessä, kulttuurisessa kuin kokemuksellisessa mielessä. Silti heidän maailmansa on täynnä väärinymmärryksiä, katkenneita ja hukattuja yhteyksiä, mikä saattaa kyseenalaiseksi sen lupauksen, että informaatioteknologia kykenisi rakentamaan saumatonta vuorovaikutusta yli koko transnationaalin maailman.

Tapahtuman tiedot:
“Entangled Mobilities”, Biennial Conference of the Finnish Anthropological Society

Aika: 22.–23.5.

Paikka: Jyväskylän yliopisto, Agora

Verkkosivu: http://www.antropologinenseura.fi/en/events/anthropology-conference-2017/

Anthropology Conference 2017 – The Finnish Anthropological …www.antropologinenseura.fi

Biennial Conference of the Finnish Anthropological Society 2017 Entangled Mobilities 22th—23th of May 2017, University of Jyväskylä, Finland

Yhteystiedot:

Sirpa Tenhunen

+358 40 805 4140

sirpa.l.tenhunen@jyu.fi

This entry was posted in Events, News. Bookmark the permalink.

Comments are closed.